• Klub ovíněných duší
Přihlášení



Kalendář událostí
srpen 2019
Po Út St Čt So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Nejbližší události
Žádné události
Úvod Šumivá vína

Šumivá vína


Šumivá vína se vyrábí prvotním nebo druhotným kvašením vinných hroznů, moštu nebo vína.
Druhotné kvašení spočívá v tom, že oxid uhličitý vzniká přidáním tzv. tirážního likéru (směsí vína, třtinového cukru a kvasinek) do prvotně zkvašeného vína. Toto probíhá buď v láhvi (šampaňská metoda) nebo v nerezovém tanku (metoda charmat). Po stanovené době kvašení se do sektu přidá tzv. expediční likér (směs vína, síry a třtinového cukru), který právě na základě množství cukru rozhodne o chuťovém charakteru šumivého vína.

Rozdělení šumivých vín podle jakosti:

Jakostní šumivé víno - sekt
Vyrábí se z tuzemských či zahraničních hroznů splňujících podmínky pro výrobu jakostních vín. Druhotné kvašení v lahvi probíhá 9 měsíců, v tanku 2 měsíce, obsah alkoholu činí 10% obj. a tlak oxidu uhličitého je 0,35 MPa.

Jakostní šumivé víno stanovené oblasti - sekt s.o.
Představuje sekt, jehož výroba se uskutečnila ve stejné vinařské oblasti, kde proběhla sklizeň hroznů. Vína musí zrát 9 měsíců v lahvi nebo 6 měsíců v tanku.

Pěstitelský sekt
Představuje sekt stanovené oblasti, jehož výroba probíhá u jednoho pěstitele.

Aromatické jakostní šumivé víno
Proces výroby je založen pouze na prvotním kvašení kupáže, přičemž oxid uhličitý zůstává ve víně a není tak třeba přidávat tirážní likér, jak je tomu v případě šumivých vín vznikajících druhotným kvašením.

Aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti - aromatický sekt s.o.
Představuje aromatické jakostní šumivé víno, jehož výroba se uskutečnila ve stejné vinařské oblasti, kde proběhla sklizeň hroznů.


Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru:

Brut nature (přírodně suché)
Obsahuje max. 3 g cukru na 1 litr, po druhotném kvašení nesmí být přidán žádný cukr.
Do této skupiny patří v poslední době oblíbené a zvláště v Champagne vyráběné sekty v kategorii "BRUT ZERO"

Extra brut (zvláště suché)
Obsahuje max. 6 g cukru na 1 litr.

Brut (tvrdé)
Obsahuje max. 12 g cukru na 1 litr.

Extra dry (zvláště suché)
Obsahuje 12 - 17 g cukru na 1 litr.

Sec (suché)
Obsahuje 17 - 32 g cukru na 1 litr.

Demi-sec (polosuché)
Obsahuje 33 - 50 g cukru na 1 litr.

Doux (sladké)
Obsahuje více než 50 g cukru na 1 litr.


Rozdělení šumivých vín podle perlivosti:

Cremonte (málo šumivé)

Mouseux
(středně šumivé)

Grande Mouseux (silně šumivé)

Perlivá vína

Perlivá vína se vyrábí ze stolních či jakostních vín a jsou uměle sycena oxidem uhličitým. Tlak v lahvi činí 0,1 - 0,25 MPa. Tato vína musí obsahovat nejméně 7% obj. alkoholu a nesmí být označována jako šumivé víno nebo sekt. Jsou to vína svěží a dobře pitelná, avšak oproti šumivým vínům vyrobeným druhotným kvašením vykazují kratší a hrubší perlení.

Jakostní perlivé víno
se vyrábí z hroznů splňujících podmínky pro výrobu jakostních vín ve stejné vinařské oblasti, kde proběhla jejich sklizeň.