• Klub ovíněných duší
Přihlášení



Kalendář událostí
březen 2024
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Nejbližší události
Žádné události
Úvod Servis vína

Servis vína


BÍLÉ VÍNO

Vychlazenou láhev s vínem o teplotě 8 - 12 °C (v závislosti na dané odrůdě a ročníku) přinášíme v termoizolačním obalu a skleničkami na víno ke stolu. Bereme jednu skleničku navíc, odlišnou od sklenic hostů, pro degustaci vína sommeliérem (degustační skleničku může nahradit tester). Založíme sklo zprava a zeptáme se, kdo bude víno ochutnávat. Z levé strany hostitele odprezentujeme víno a uvedeme jeho charakteristiku, případně doporučíme vhodný pokrm k danému vínu.
     Láhev vrátíme zpět do termotubusu a pomocí sommeliérské vývrtky oddělíme kapsli pod rozšířenou částí hrdla, kterou poté odložíme na podšálek. Očistíme hrdlo plátěným příručníkem, zátku navrtáme do 2/3 (nesmí se provrtat), povytáhneme ji vývrtkou asi do 3/4 (na dvě fáze), pak zátku uchopíme prsty přes příručník a neslyšitelně ji vytáhneme z hrdla láhve. Zátku zkontrolujeme zrakem i čichem. Hrdlo očistíme příručníkem i zátkou, která odstraní případné nitky z příručníku (zátkou hrdlo neotíráme v případě nečistot na korku - vinný kámen, usazeniny). Zátku poté nabídneme ke zhodnocení hostiteli na podšálku z jeho pravé strany.
     Po odsouhlasení si nalijeme malé množství vína do sklenice, mírně se poodtočíme od stolu, zkontrolujeme víno zrakem, čichem a ochutnáme. Je-li vše v pořádku, nalijeme víno zprava hostiteli k degustaci a po schválení nejdřív čestným hostům (max. do 1/3 obsahu sklenice) a pak dolijeme víno opět hostiteli. Láhev vložíme do termoizolačního obalu a založíme na stůl k pravé ruce hostitele. Je důležité, aby po celou dobu servisu byla láhev s vínem neustále uložena v chladiči, popřípadě v nádobě s ledem, aby u vína zbytečně nestoupala teplota.


ČERVENÉ VÍNO

Postup je stejný jako u bílého vína s tím rozdílem, že se červené víno přináší v dekantačním košíčku, podává se o teplotě 12 - 18 °C (v závislosti na dané odrůdě a ročníku) a používá se sklenic většího obsahu. Mladá vína se podávají při teplotě nižší, starší ročníky a nefiltrovaná vína se mohou přelévat z láhve do karafy (dekantovat) za účelem provzdušnění vína a odstranění případných sedimentů (depotu).
     Dekantace se provádí za pomoci svíčky, kdy jednou rukou držíme láhev či průhledný (kovový) dekantační košíček s láhví, druhou rukou držíme karafu a nad plamenem svíčky v místě, kde se láhev zužuje do hrdla, sledujeme během přelévání vína případné usazeniny, aby se nedostaly do karafy.
     U servisu červeného vína, zvláště u starších ročníků, je důležité před nabídnutím vína k degustaci hostiteli zavinění skleniček, popřípadě karafy (při jejím použití), a to z důvodu odstranění případných nečistot ze skleniček či karafy.
     Dekantaci je možné provádět i u bílých vín a vždy na přání zákazníka. V případě bílých vín zvolíme takový tvar karafy, aby ji po naplnění vínem bylo možné umístit do nádoby s ledem a zabránilo se zteplání vína.


ŠUMIVÉ VÍNO

Postup je stejný jako u bílého vína s tím rozdílem, že šumivá vína přinášíme v prodlouženém chladiči s ledem a vodou + přísl. počet skleniček (misky, špičky, flétny - dle perlivosti). Nejprve založíme sklo, pak osušíme příručníkem láhev a odprezentujeme ji z levé strany hostitele - uvedeme název, suchost a charakteristiku.
     Láhev vrátíme zpět do nádoby s ledem, pomocí nožíku na vývrtce odstraníme kapsli a příručníkem očistíme zátku a hrdlo láhve. Láhev vytáhneme z ledu a osušíme příručníkem. Pod úhlem 45° směrem od hostů, při zajištění horní části zátky palcem, uvolníme z láhve drátěný košíček chránící zátku (agrafa) - 4,5 otáček. Poté prostřednictvím příručníku uvolníme tiše sektovou zátku (netočíme zátkou, ale lahví jedním směrem).
     Láhev vrátíme do chladiče. Zátku zkontrolujeme zrakem i čichem, hrdlo očistíme příručníkem i zátkou. Korek společně s agrafou, příp. jen s plíškem s logem výrobce, založíme k pravé straně hostitele. Po odsouhlasení si nalijeme malé množství vína do sklenice, mírně se poodtočíme od stolu, zkontrolujeme víno zrakem, čichem a ochutnáme. Je-li vše v pořádku, nalijeme víno zprava hostiteli k degustaci a po schválení nejdřív čestným hostům (max. do 3/4 obsahu sklenice) a pak dolijeme víno opět hostiteli.
     Zbytek vína v láhvi pak uložíme do chladiče podloženého dezertním talířkem s ubrouskem a překryjeme příručníkem. Při servisu šumivého vína je velmi důležitá čistota skleniček vzhledem k ovlivnění jeho perlení.

Šumivá vína podáváme o teplotě:
4 °C  - bílá vína
5 °C  - růžová vína
6 °C  - červená vína