• Klub ovíněných duší
Přihlášení



Kalendář událostí
srpen 2020
Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Nejbližší události
Žádné události
Úvod Přehled článků Dojmy z akcí Rodinné vinařství Jedlička & Novák, Bořetice

Rodinné vinařství Jedlička & Novák, Bořetice

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Ve středu 23.2.2011 proběhla v naší domovské vinotéce řízená degustace vinařství Jedlička & Novák.  Protože jsem se ve slabé chvilce sám a skutečně dobrovolně přihlásil k tomu, že napíši reportáž, nezbylo mně tedy nic jiného než sednout k počítači a začít tvrdě pracovat.

Vinařství sídlí v Bořeticích a hospodaří na cca 45 ha, z toho je 35 ha vlastních vinic v katastru obce Bořetice (viniční tratě Terasy a Čtvrtě) a 10 ha pronajatých vinic v katastru obce Brumovice (viniční trať Novosády).  Vinařství má vysázeno cca 200 000 hlav, největší zastoupení mají odrůdy Rulandské šedé (30 000) a Rulandské modré (25 000).

Degustací provázel  obchodní ředitel pan Luděk Machala. Jeho výklad byl velmi zajímavý, a to  dokonce tak, že ovládl dav až do šestého vzorku. Po tomto vzorku, už některé „dámy“ nevydržely pouze poslouchat a pozornost některých přítomných postupně opadala.

Představeno bylo celkem 10 vzorků, z toho  6 bílých a 4 červené. Při závěrečném hodnocení se mezi bílými se nejvíce líbil Ryzlink rýnský, na druhém místě skončilo cuvée Muškát Ottonel x Ryzlink rýnský. Mezi červenými víny byl boj hodně vyrovnaný, na prvním místě společně skončili Frankovka a Rulandské modré, kterým na záda těsně dýchalo Cuvée Kácary.

Dál už jsou jenom moje dojmy a hodnocení představených vín.

 

Muškát Ottonel x Ryzlink rýnský 2009 pozdní sběr, suché (Bořetice)
alkohol: 11,5 %, cukr: 2,7 g/l, kyseliny: 6,1 g/l, extrakt: 18,7 g/l
Vůně byla velmi elegantní , příjemně citrusová s  lehounkými muškátovými tóny v pozadí. V chuti  bylo lehké, svěží , příjemně kořenité.  V dochuti bylo svěží  a překvapivě dlouhé. V prázdné sklence velice krátce zůstává lehká citrusová svěžest. Šlo o lehké, čisté, velice příjemné a pitelné víno. Začal jsem se těšit, protože to byl velice slibný začátek degustace, ale nakonec to pro mě, naprosto nečekaně, byl v bílých vínech i vrchol.
Body: 80

Sauvignon 2009 pozdní sběr, suché (Bořetice, Terasy)
alkohol: 13,0 %, cukr: 1,5 g/l, kyseliny: 6,0 g/l, extrakt: 16,9 g/l
Fermentace části moštu proběhla v dřevěných sudech přirozeným kvašením.
Ve vůni nejdříve nastoupí  intenzivní aroma kvasinek, rychle však odezní  a přijde černý rybíz a černý bez, po delším vymýchání se objeví i zralé bobulky angreštu a bílého rybízu. V chuti zpočátku dominuje výraznější kyselinka, pomalu se objevují tóny černého rybízu, hodně v pozadí angrešt. V prázdné sklence velmi krátce zanechává stopy černého rybízu.  Je ale až moc lehké a krátké.
Body: 78

Rulandské šedé 2009 pozdní sběr, polosuché (Bořetice, Terasy)
alkohol: 12,5 %, cukr: 7,2 g/l, kyseliny: 6,4 g/l, extrakt: 18,6 g/l
Vůně působí hodně zavřeně, po delším prodýchnutí přijde náznak svěžesti  a  v pozadí začnou velmi slabě vystupovat medy. Chuť je lehká se svěží kyselinkou, v pozadí  se slabými tóny chlebovinky a medu. V dochuti celkem dlouho působí šťavnatá kyselinka, ale celkově je lehké a příliš jednoduché. V prázdné sklence zanechává medové tóny.
Body: 79

Chardonnay x Rulandské bílé 2009 pozdní sběr, barrique, suché (Bořetice
alkohol: 13,0 %, cukr: 2,0 g/l, kyseliny: 6,3 g/l, extrakt: 20,4 g/l
Vysázeno mají  7000 hlav CH a 2000 hlav RB, kvůli nižšímu výnosu přistoupili ke smíchání obou vín. Směs zrála 1 měsíc v novém sudu typu barrique.
Barva je zlatavá, lehce opalizující. Ve vůni dominuje výrazný sladce vanilkový tón, po usilovném kroužení  se objevil nádech máslové hrušky.  V chuti rovněž dominuje vanilka, jejíž výraz zjemňuje svěží kyselinka, která ale postupně odeznívá. V závěru se objeví výraznější  hořčinka, na patře zůstávají stopy sudu s nádechem kořenitosti. V prázdné sklence nezůstává nic. Vínu chybí tělo a působí příliš jednoduše a jak mizí kyselinka tak se stává fádním.
Body: 75

Ryzlink rýnský 2009 výběr z hroznů, polosuché (Bořetice, Čtvrtě)
alkohol: 13,5 %, cukr: 6,1 g/l, kyseliny: 5,6 g/l, extrakt: 18,7 g/l
Hodně úspěšné a oceňované víno (zlatá medaile AWC Vienna, Zlatá medaile galerie Ryzlinků rýnských, 4 korunky Krále vín, zařazení do Salonu vín).
Vůně je těžší , je v ní cítit vyšší alkohol. Po delší době se vůně zjemnila a objevily se v ní ovocité tóny.  V chuti je působí jakoby leželo v bariku, je tam silný vanilkový vjem, jakoby leželo  v bariku (podle pana  Machaly zrálo pouze v nerezu). Postupně se v chuti objeví  kořenitost a kyselinka , ale začne se zvýrazňovat zbytkový cukr.  V prázdné sklence nezůstane nic. Na můj vkus byl tenhle rýňák až moc vymazlený a  udělaný na efekt, pro mě byl zklamáním večera.
Body: 77

Rulandské šedé 2009 výběr z hroznů, Botrytis cinerea, barrique, suché (Bořetice, Terasy)
alkohol: 13,5 %, cukr: 4,9 g/l, kyseliny: 5,8 g/l, extrakt: 21,0 g/l
První dojem ve vůni jasně definuje botrytidu, která se postupně zjemňuje, a zvýrazňují se rozinky.  V chuti je uhlazené s náznaky rozinek, vanilky, v závěru jsou i trochu medy. V dochuti zůstávají tóny rozinek, ale celkem krátce. Kulaté s nižší kyselinkou.
Body: 79

Modrý Portugal 2009 pozdní sběr, suché (Bořetice, Čtvrtě)
alkohol: 12,5 %, cukr: 2,4 g/l, kyseliny: 4,7 g/l, extrakt: 24,2 g/l
Ve vůni výrazné sladce animální tóny, ale hodně ostře v ní zpočátku působí alkohol. Kroužením alkohol vyprchá a přijdou ovocité tóny. V chuti je svěží, ovocité s výrazným animálním pozadím a uhlazenou tříslovinkou. V prázdné sklence se drží příjemná ovocitost. Je to jednoduché, svěží  a příjemně pitelné víno.
Body: 83

Frankovka 2008 pozdní sběr, suché (Bořetice, Terasy)
alkohol: 12,5 %, cukr: 2,2 g/l, kyseliny: 6,1 g/l, extrakt: 25,4 g/l
Hodně výrazná barva dokonce až s nafialovělými tóny. Vůně je svěží s tóny třešně a višně, na chvíli v ní vystoupí alkohol, po prodýchání začíná působit trochu navoněně. Chuť je příjemná, třešňová s pikantní kyselinkou.Vv závěru začale i v chuti působit trochu navoněným dojmem a v prázdné sklence nezanechalo vůbec nic. Zase šlo o nekomplikované lehké a příjemně pitelné, i když trošku navoněnější víno.
Body: 80

Cuvée Kácary 2009 pozdní sběr, suché (Bořetice)
alkohol: 13,0 %, cukr: 2,6 g/l, kyseliny: 5,4 g/l, extrakt: 24,2 g/l

Vinařství toto víno považuje za svoji vlajkovou loď. Jedná se o kombinaci tří odrůd: Rulandské modré, Svatovavřinecké a André. V ročníku 2009 byl jako optimální vybrán poměr: 50% RM, 30% Sv a 20% An.
Barva je granátová s krásnou jiskrou. Ve vůni zpočátku opět vystupuje alkohol, který rychle odejde a objeví se čokoláda a ovocitost. V chuti je příjemně ovocité, zpočátku dojem trochu kazí výraznější kyselinka. Když se mu dal ve skleničce čas, tak se kyselinka krásně zjemní a dostane trochu švestkovou příchuť. V dochuti se se objevuj káva a zelený tabákový list, kterého je krásně plno i v prázdné sklence.  Velice povedené víno, s dobrým potenciálem.

Body: 87

Rulandské modré 2008 výběr z hroznů barrique, suché (Bořetice, Terasy)
alkohol: 14,0 %, cukr: 1,1 g/l, kyseliny: 4,8 g/l, extrakt: 26,8 g/l
Víno zrálo 6 měsíců v  sudech typu barrique.
Barva byla na RM trochu výraznější, prý je to dáno klonem přivezeným z Francie. Vůně je příjemná, lehčí a marně jsem v ní hledal jakékoliv stopy po bariku. Ve vůni je cítit výraznější alkohol, v pozadí se objevují tóny jahodové marmelády. V chuti jsou pěkné čokoládové až kávové tóny, které bohužel překrývá výraznější alkohol. Víno ještě potřebuje čas, aby se vyladilo a zjemnilo.
Body: 79

Na závěr jsme ještě s kamarádem využili toho, že v degustační nabídce vinotéky byla možnost ochutnat i o rok starší Kácary, tak pro porovnání uvádím i jejich hodnocení.

Cuvée Kácary 2008 pozdní sběr, suché (Bořetice)
alkohol: 13,5 %, cukr: 3,2 g/l, kyseliny: 5,3 g/l, extrakt: 24,2 g/l
Všechny odrůdy byly tenhle ročník zastoupeny zhruba jednou třetinou.
Víno má temně červenou barvu. Vůně je výrazná, ovocitá s výrazným tónem jahodové marmelády. Chuť je lahodná, ovocitá s hebounkou tříslovinkou. Je to prostě povedené, plné, harmonické víno. Body: 89

Aktualizováno (středa, 06 duben 2011 12:39)